Coronatesten aan de lopende band

musica-searcherLab Insights clock april 2020

Laboratoria zetten alle zeilen bij om alle aangevraagde SARS-CoV-2-testen desnoods 24/7 uit te voeren. Terwijl toeleveranciers nog betere en snellere testvarianten ontwikkelen, staan laboratoria voor de uitdaging om hun diagnostiek draaiende te houden door dreigende tekorten aan reagentia en disposables.

Lees meer

De electronische geur van wijn

musica-searcherLab Insights clock februari 2020

Met twee varianten van de elektronische neus kan Vinoscent nauwkeurig de geur van wijn, kruiden en specerijen analyseren voor een smaakomschrijving die steeds dichter bij die van mensen komt.

Lees meer

“Een kweekvleesburger met grote friet graag”

musica-searcherWeet Magazine clock februari 2020

Stel je voor dat je écht vlees zou kunnen eten zonder dat daar voor een dier gedood hoeft te worden. Geen vegaburger of andere vleesvervanger, maar een runder biefstuk of hamburger die smaakt zoals die hoort te smaken. Is dat sciencefiction? Zeker niet. Kweekvlees is hard in ontwikkeling. Maak kennis met dit diervriendelijke maaltje.

Lees meer

ctDNA als selectiecriterium voor adjuvante chemotherapie

musica-searcherOncologie up to date clock december 2018

Voor patiënten met coloncarcinoom stadium III biedt meting van circulerend tumor DNA in het bloed waarschijnlijk een goede mogelijkheid om het risico te bepalen op een recidief en vast te stellen welke patiënten baat kunnen hebben bij adjuvante chemotherapie. Binnenkort start de MEDOCC-CrEATE studie om dat verder te onderzoeken in een gerandomiseerde trial.

Lees meer

CRISPR-Cas - kansrijke veredelingstool

musica-searcherLab Insights clock November 2019

De toevoeging van CRISPR-Cas aan de biotechnologische gereedschapskist heeft het wetenschappelijk en toegepast onderzoek de afgelopen jaren enorm versneld en gezorgd voor tal van nieuwe mogelijkheden. De Wageningse hoogleraar John van den Oost, een van de grondleggers van de techniek, legt uit hoe CRISPR-Cas werkt en waar het eigenlijk vandaan komt.

Lees meer

Keihard bewijs voor gendoping

musica-searcherLab Insights clock juni 2019

Gendoping is al jaren verboden, maar nog altijd niet goed aan te tonen. Studenten van de TU Delft ontwikkelden voor de iGEM-competitie in het najaar van 2018 een nieuwe gendopingtest. De Groningse hoogleraar Hidde Haisma ontwikkelt een alternatieve test.

Lees meer

Zo vrij als een vogel - hoe weten trekvogels de weg?

musica-searcherWeet Magazine clock Oktober 2019

Elk najaar trekken miljoenen vogels de wereld over. Ook over Nederland, vooral ’s nachts. In sommige oktobernachten zijn dat er ruim twintig miljoen! Een intrigerend fenomeen, want hoe weten die vogels zo precies waar ze heen moeten en wanneer het de beste tijd is om te vertrekken? En hoe houden ze het vol om zulke lange afstanden te vliegen? Trekvogelprofessor Theunis Piersma kan daar meer over vertellen.

Lees meer

Van huid tot stamcel

musica-searcherWeet magazine clock december 2018

Menselijke embryo’s gebruiken voor stamcel onderzoek? Dat is tegenwoordig nergens meer voor nodig! Je kunt gewoon een paar huid- of bloedcellen in stamcellen veranderen. Hoe werkt dat?

Lees meer

Tumoren beter aanprikken met een robotarm

musica-searcherMedische Oncologie clock Juni 2018

Patiënten met levermetastasen ondergaan steeds vaker radiofrequente ablaties in plaats van of in aanvulling op een leveroperatie. Chirurg dr. Koert de Jong van het UMC Groningen is betrokken bij de ontwikkeling van een speciale robotarm om ablaties nog nauwkeuriger te kunnen uitvoeren.

Lees meer

Programmeren met DNA

musica-searcherLab Insights clock mei 2018

Synthetische biologie zal de komende jaren een enorme impact hebben op onze maatschappij, verwacht Nadine Bongaerts (29). Vandaar dat ze zich inzet om meer bekendheid te geven aan deze technologie en de dialoog hierover op gang te brengen.

Lees meer

Receptomics: smaakpanel op een chip

musica-searcherLab Insights clock Mei 2018

Onderzoekers uit Wageningen hebben een nieuwe ‘omics’- technologie ontwikkeld om smaak- en geurstoffen te meten in voedingsmiddelen: ‘Receptomics’. Dit is een soort combinatie van een ‘tong-op-een-chip’ en ‘neus-op-een-chip’. De vinding is ook interessant voor klinische toepassingen.

Lees meer

Wetenschapper voor een dag

musica-searcherWeet magazine clock april 2018

Lijkt het je wat om onderzoek te doen, maar heb je geen zin om er echt je baan van te maken? Geen nood. Tegenwoordig zijn er tal van mogelijkheden om als vrijwilliger een paar uurtjes mee te helpen met wetenschappelijk onderzoek. Gewoon in je achtertuin of achter je pc.

Lees meer

Blockchaintechnologie in het lab

musica-searcherLab Insights clock April 2018

Een nieuw systeem op basis van blockchaintechnologie kan ziekenhuislaboratoria helpen om laboratoriumuitslagen veilig digitaal te versturen. Maastricht UMC+ wil er dit jaar live mee gaan.

Lees meer

Chemoradiotherapie verbetert overleving bij slokdarmkanker

musica-searcherOncologie up to date clock April 2018

Chemoradiotherapie voorafgaand aan de operatie geeft een veel betere overleving bij patiënten met slokdarmkanker zonder dat dit ten koste gaat van hun kwaliteit van leven, zo bleek uit nieuwe resultaten van de CROSS-studie die prof. dr. Jan van Lanschot (gastro-intestinaal chirurg, Erasmus MC Kanker Instituut, Rotterdam) en collega’s onlangs publiceerden in The Journal of Clinical Oncology en in Annals of Oncology. Het vervolg, de SANO-studie, moet duidelijk maken in welke gevallen opereren zelfs helemaal niet nodig is.

Lees meer

Wanneer moet een acuut zieke kankerpatiënt naar de IC?

musica-searcherMedische Oncologie clock April 2018

Het is vaak een moeilijke beslissing: moet een acuut zieke kankerpatiënt wél of niet naar de intensive care? Internist-oncoloog dr. Monique Bos geeft enkele handvatten. Haar belangrijkste advies: niet treuzelen met besluiten!

Lees meer

65 nieuwe genetische factoren ontdekt voor borstkanker

musica-searcherMedische Oncologie clock April 2018

Een internationale groep van 550 onderzoekers en artsen heeft 65 nieuwe genetische factoren ontdekt die een rol spelen bij erfelijke vormen van mammacarcinoom. Afgelopen oktober publiceerden ze hierover in Nature. Een van de betrokken Nederlandse onderzoekers, klinisch moleculair geneticus dr. Rob van der Luijt van het UMC Utrecht, gaat in op de betekenis van deze ontdekking voor patiënten.

Lees meer

Betere zorg voor oudere kankerpatiënten

musica-searcherMedische Oncologie clock December 2017

Prof. dr. Johanneke Portielje beschouwt het als haar missie om te zorgen dat oudere kankerpatiënten een behandeling krijgen die beter aansluit bij hun persoonlijke situatie. Voorheen als internist-­oncoloog in het HagaZiekenhuis en voorzitter van stichting GeriOnNe, sinds april 2017 ook als hoogleraar Geriatrische oncologie in Leiden. In haar oratie benadrukte Portielje de noodzaak van een ouderenspecifieke aanpak legde ze uit hoe hun behandeling beter kan met nieuwe prognostische modellen.

Lees meer

Biologicals uit de bio-nespresso?

musica-searcherLab Insights clock November 2017

Apothekers zouden weer vaker het lab in moeten gaan om zelf medicijnen te maken, vindt de Utrechtse hoogleraar Huub Schellekens. De Transvaal Apotheek in Den Haag onder leiding van apotheker Paul Lebbink is een van de weinige apotheken die dit al wél doet, met name voor chemische medicijnen. Schellekens onderzoekt in hoeverre dit ook haalbaar is voor biologische medicijnen.

Lees meer

‘Dat zullen écht mammoetbacteriën zijn!’

musica-searcherLab Insights clock September 2017

Wat begon als een interessant gesprek over antibiotica-resistentie liep voor arts-microbiologen Dries Budding en Bas Wintermans uiteindelijk uit op een uniek onderzoek naar de darmflora van een bevroren mammoet in Siberië.

Lees meer

De nano-battle tegen kanker

musica-searcherLab Insights clock Juni 2017

Nanomedicijnen zijn misschien niet zo spectaculair als jaren werd gedacht, maar hebben nog altijd een speciale positie. Jaarlijks wordt er zelfs een speciale dag aan gewijd: de Nano World Cancer Day. Lab Insights interviewde een drietal onderzoekers voor een impressie van wat er in Nederland en Vlaanderen gaande is op dit gebied.

Lees meer

Op naar 2025 – voldoende alternatieven voor dierproeven?

musica-searcherLab Insights clock Maart 2017

Van organen op een chip tot plakjes operatieafval – er zijn tal van alternatieven mogelijk als je dierproeven wilt vermijden. Maar is dat genoeg voor de Nederlandse ambitie om in 2025 vrijwel proefdiervrij te zijn?

Lees meer

Foodscan met je mobiel?

musica-searcherLab Insights clock februari 2017

Consumenten kunnen nu zelf met voedselscanners analytische metingen doen aan hun etenswaren met hun mobiele telefoon. Het RIKILT Wageningen UR doet onderzoek naar de verdere ontwikkeling van deze revolutionaire technologie.

Lees meer

Bliep. Een geit! Elk dier zijn eigen streepjescode

musica-searcherWeet Magazine clock augustus 2016

Planten en dieren herkennen is niet zo simpel. Vogelliefhebbers kunnen je nog wel vertellen of die duif op je dak een houtduif of Turkse tortel is. Maar van welke vogel het veertje is dat je op straat vond? Bij insecten is het vaak nog lastiger. Alleen al in Nederland zijn er duizenden soorten. Zo zijn er al meer dan 56 soorten langpootmuggen, wereldwijd zelfs meer dan duizend. Hoe bepaal je welke soort er op je plafond zit? Een heuse 'DNA-streepjescode' kan uitkomst bieden.

Lees meer

Suikerziekte dan toch te genezen?

musica-searcherWeet Magazine clock juni 2016

Eenmaal diabetespatiënt, altijd diabetespatiënt. Tenminste, dat is wat jarenlang werd gedacht. Onderzoek van de Leidse hoogleraar Bart Roep biedt nieuw perspectief. Is suikerziekte misschien toch te genezen?

Lees meer

Seeing is believing

musica-searcherLaboratorium Magazine clock december 2015

Nieuwe optical mapping-apparatuur van Wageningen UR maakt het mogelijk om DNA-volgordes van complete chromosomen rechtstreeks te bekijken met fluorescente labeling. De techniek kan de opheldering van onbekende genomen met Next Generation Sequencing drastisch versnellen en verbeteren.

Lees meer

Webdossier: Herstel van beschadigde organen

musica-searcherUniversiteit Leiden clock najaar 2015

Behandelmethoden voor chronische ziekten zijn beperkt. Artsen en onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Universiteit Leiden werken aan nieuwe therapieën als alternatief voor orgaantransplantatie. Doel is om organen te herstellen in hun oorspronkelijke functie en op die manier de ziektes te genezen. Stamcellen spelen hierbij een belangrijke rol.

Lees meer

Diersporen uit eDNA

musica-searcherLaboratorium Magazine   clock mei 2015

Onderzoekers van stichting RAVON hoeven zeldzame vissen en amfibieën tegenwoordig niet meer met pijn en moeite te vangen - ze kunnen ze met DNA-technieken in kaart brengen. De zogenaamde environmental DNA-techniek is bij deze dieren veelal goedkoper, gevoeliger en nauwkeuriger dan traditionele veldbiologische methoden.

Lees meer

Poep als medicijn

musica-searcherWeet Magazine clock april 2015

In plaats van medicijnen kun je patiënten met chronische darmstoornissen een bacteriecocktail toendienen. Zelfgemaakt of in de vorm van poep. Je moet er wat voor over hebben om gezond te worden..

Lees meer

Diesel uit plastic, dat ruimt lekker op!

musica-searcherWeet Magazine   clock  februari 2014

Plastic afval is niet alleen een probleem, maar ook een waardevolle grondstof. Je kunt er diesel van maken. Dat kan een mooie oplossing zijn voor al het kunststof dat ligt opgehoopt op tal van vuilnisbelten en ronddrijft in zeeën en oceanen.

Lees meer

Hoe schoner hoe zieker?

musica-searcherWeet Magazine clock  augustus 2013

Mensen in ontwikkelingslanden hebben last van heel andere ziektes dan mensen in rijke landen. Op het Afrikaanse platteland hebben bijna alle kinderen wormen in hun darmen; een kind met astma kom je er bijna niet tegen. Opmerkelijk, vond Maria Yazdanbakhsh. Ze ontdekte dat het één met het ander te maken heeft en wil nu een medicijn ontwikkelen dat gebaseerd is op stofjes uit wormen.

Lees meer

Vaccinatie door je neus

musica-searcherWeet Magazine   clock  april 2013

Ziekmakers die via de neus je lichaam binnendringen, kun je het beste ter plekke bestrijden. Inenting via een neusspray is waarschijnlijk effectiever dan een prik.

Lees meer

Science parken recessieproof

musica-searcherLaboratorium Magazine   clock  februari 2013

Campussen en science parken blijven veel minder last te hebben van de economische crisis dan algemene bedrijventerreinen. De leegstand is beperkt, terwijl hun aantal sterk groeit. Nieuwe initiatieven zoals het LabHotel zullen hun positie nog verder kunnen versterken.

Lees meer

Eerst zien, dan geloven

musica-searcherChemie Magazine clock  april 2013

Wat gebeurt er precies in katalysatoren op het moment dat zij een chemisch proces uitvoeren? Dat is de vraag waarmee Bert Weckhuysen, hoogleraar Anorganische Chemie en Katalyse aan de Universiteit Utrecht, zich bezighoudt. Met unieke microscopen weet hij het antwoord op deze vraag steeds beter in beeld te brengen, en maakt daarmee de weg vrij naar verbetering van katalysatoren.

Lees meer

NFI: "Verrassing was gigantische"

musica-searcherLaboratorium Magazine   clock  december 2012

Breaking news op maandag 19 november: de politie in Friesland had een verdachte aangehouden in de zaak Marianne Vaatstra na DNA-verwantschapsonderzoek. "Dit laat natuurlijk niemand onberoerd, voor ons is het mooi dat de techniek ons zo ver heeft gebracht", zegt DNA-deskundige Lex Meulenbroek van het Nederlands Forensisch Instituut.

Lees meer

Een hartoperatie bij baby's in de buik

musica-searcherCicero junior clock  december 2012

Het LUMC is het enige Nederlandse ziekenhuis dat baby's al in de buik van de moeder kan opereren. Zelfs een hartoperatie is mogelijk, ook al is het hartje maar één centimeter groot.

Lees meer

Medicijn uit de aarde

musica-searcherWeet Magazine   clock  oktober 2012

Steeds meer bacteriën zijn ongevoelig voor antibiotica en kunnen daardoor levensgevaarlijk worden. Onderzoekers van de Universiteit Leiden hopen in grondbacteriën nieuwe antibiotica te vinden.

Lees meer

Genoombepaling voor bodemprijzen

musica-searcherLaboratorium Magazine clock  februari 2011

DNA analyseren kan steeds sneller en goedkoper. De nieuwste technologie fotografeert of filmt losse DNA moleculen tijdens het kopieerproces, of volgt hun transport door een porie. Behalve een kostenbesparing levert 'single molecule sequencing' ook nieuwe onderzoeksmogelijkheden op.

Lees meer

Vijf chemici, vijf carriëres

musica-searcherC2W   clock  november 2009

Wat doen chemici in het midden van hun carrière? En komt dat overeen met hun verwachtingen? C2W ondervroeg vijf van hen in 2002, aan het begin van hun carrière, en nu in 2009 nog een keer. De vijf portretten illustreren opnieuw de veelzijdigheid van de chemie.

Lees meer

Sneller + beter = goedkoper

musica-searcherC2W clock  mei 2008

Kostenbesparing in een lab is meer dan het zoeken naar goedkope pipetpuntjes. Veertien labmanagers doen een boekje open en delen hun belangrijkste tips en ervaringen.

Lees meer

Topsport & Technologie

musica-searcherExplore   clock  Juni 2006

Kunnen wetenschap en technologie iets betekenen voor de spelers van het Nederlands voetbalelftal? Een betere bal, een mooiere grasmat en speciale, beschermende kleding moeten de spelers helpen.

Lees meer